Ramuan
- 370g tepung gandum
- 75g gula halus
- 75g gula perang
- 2 sudu besar susu segar
- 200g mentega
- sedikit esen vanila
- 100g bluberry kering
Cara Penyediaan
- Pukul mentega sehingga jadi bentuk krim.
- Masukkan pula gula, pukul sehingga putih.
- Masukkan pula susu dan juga esen vanila. Kacau sehingga semuanya sebati.
- Ayakkan tepung masuk ke dalam mangkuk adunan tadi. Kemudian masukkan blueberry. Kacau sehingga semuanya sebati.
- Ambik 1/2 adunan. Letakkan di atas oven paper. Gulung ketat-ketat buat bentuk selinder yang diameternya lebih kurang 2-3cm. Ulang untuk 1/2 adunan lagi. Simpan dalam peti ais sekurang-kurangnya 1 jam atau lebih.
- Potong adunan tadi setebal 1cm. Bakar pada suhu 180C selama 15~20 mini
0 comments:
Post a Comment