Tuesday, May 24, 2011

biskut



Ramuan

  • 370g tepung gandum
  • 75g gula halus
  • 75g gula perang
  • 2 sudu besar susu segar
  • 200g mentega
  • sedikit esen vanila
  • 100g bluberry kering

Cara Penyediaan

  1. Pukul mentega sehingga jadi bentuk krim.
  2. Masukkan pula gula, pukul sehingga putih.
  3. Masukkan pula susu dan juga esen vanila. Kacau sehingga semuanya sebati.
  4. Ayakkan tepung masuk ke dalam mangkuk adunan tadi. Kemudian masukkan blueberry. Kacau sehingga semuanya sebati.
  5. Ambik 1/2 adunan. Letakkan di atas oven paper. Gulung ketat-ketat buat bentuk selinder yang diameternya lebih kurang 2-3cm. Ulang untuk 1/2 adunan lagi. Simpan dalam peti ais sekurang-kurangnya 1 jam atau lebih.
  6. Potong adunan tadi setebal 1cm. Bakar pada suhu 180C selama 15~20 mini

0 comments:

Post a Comment

 
Design by Free Wordpress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Templates